Historisk Bakgrund – Restaurang Pelikan på Södermalm

Restaurang Pelikan är en institution på Södermalm i Stockholm. Med sina rötter som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, har denna anrika krog en lång historia av att servera klassisk svensk husmanskost.

Genom århundradena har Pelikan varit en samlingsplats för såväl arbetare som intellektuella och kändisar, vilket skapat en unik atmosfär som fortfarande är märkbar idag.

 • Historisk betydelse
  • En av Stockholms äldsta krogar med anor från 1600-talet
  • Har fungerat som en mötesplats för olika samhällsklasser
 • Mat och atmosfär
  • Serverar traditionell svensk mat med fokus på husmanskost
  • Bevarar en historisk inredning som bidrar till den unika atmosfären
 • Kända besökare
  • Har varit en favorit bland kändisar och intellektuella genom tiderna
  • Fortfarande populär bland både lokalbefolkningen och turister
Aspekt Information
Grundades 1600-talet
Typ av mat Svensk husmanskost
Belägenhet Södermalm, Stockholm
Känd för Historisk atmosfär och breda kundkrets

Interiören som Andas Historia

När du kliver in i Restaurang Pelikan, möts du av en interiör som omedelbart transporterar dig till en svunnen tid. De höga taken, de mörka träpanelerna och de stora fönstren bidrar till en känsla av äkta gammaldags charm. Väggarna är prydda med historiska fotografier och konstverk som berättar om krogens långa historia.

Menyn – Svenska Klassiker

Pelikans meny är en hyllning till den svenska matkulturen. Här hittar du klassiker som älgstek, sjömansbiff, och köttbullar med lingonsylt och potatismos. För den som är ute efter något riktigt traditionellt finns även surströmming och isterband på menyn. Maten serveras i generösa portioner, och smakerna är autentiska och välbevarade genom generationer.

Ölkulturen på Pelikan

En viktig del av upplevelsen på Restaurang Pelikan är dryckesutbudet. Med ett brett urval av öl, både lokala och från andra delar av världen, är det en perfekt plats för ölälskare. Här kan du avnjuta allt från en klassisk svensk pilsner till mer moderna hantverksöl. Personalen har god kunskap och kan rekommendera passande dryck till maten.

Den Legendariska Snapsen

Ingen måltid på Pelikan är komplett utan snaps. Restaurangen erbjuder ett brett sortiment av snapsar och akvaviter, från välkända märken till mindre lokala destillerier. Traditionen att sjunga snapsvisor hålls vid liv här, och det är inte ovanligt att höra sång och skratt från sällskap som delar på en flaska snaps.

Service och Atmosfär

Service är en viktig del av upplevelsen på Restaurang Pelikan. Personalen är känd för sin vänlighet och effektivitet, vilket skapar en välkomnande och hemtrevlig atmosfär. Den avslappnade miljön gör det lätt att slå sig ner och njuta av både mat och dryck i goda vänners lag.

Platsen för Alla Tillfällen

Pelikan är inte bara en plats för en god middag, det är också en perfekt plats för att fira speciella tillfällen. Många stockholmare väljer att fira födelsedagar, jubileum och andra högtider i den historiska matsalen. Restaurangen erbjuder även möjligheten att boka privata rum för större sällskap.
Läs mer om Ellen Aktiebolag: En Djupdykning i Bioteknik för Kvinnors Hälsa här.

Engagemang i Samhället

Restaurang Pelikan tar också en aktiv roll i lokalsamhället på Södermalm. Genom att stödja lokala evenemang och samarbeta med närliggande företag, bidrar krogen till att bevara och utveckla områdets unika karaktär. Detta engagemang har gjort Pelikan till en älskad del av Södermalms kulturliv.

Att Besöka Restaurang Pelikan

För den som är intresserad av att uppleva en bit av Stockholms historia, är ett besök på Restaurang Pelikan ett måste. Det är rekommenderat att boka bord i förväg, särskilt under helgerna då det kan vara hög efterfrågan. Restaurangen är lättillgänglig med kollektivtrafik, och det finns gott om parkering i närheten för de som föredrar att köra.

Sammanfattning

Restaurang Pelikan på Södermalm är mer än bara en restaurang – det är en levande del av Stockholms historia. Med sin traditionella mat, sitt omfattande dryckesutbud och sin genuina atmosfär, erbjuder Pelikan en unik upplevelse som lockar både lokalbefolkningen och turister. Oavsett om du är ute efter en mysig middag eller en plats att fira en speciell händelse, är Pelikan det självklara valet.
Restaurang Pelikan på Södermalm bjuder på klassisk svensk husmanskost i en anrik och välkomnande miljö.